
Adana Kebab to pikantna, aromatyczna potrawa z mielonego mięsa, popularna w regionie Adany.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
KALORIE: 370 kcal/porcja
PORCJE: 4
Składniki:
- 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
- 1 mała czerwona papryka, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: odrobina ostrej papryki chili
Przygotowanie:
- Wymieszaj mięso z papryką, czosnkiem, papryką wędzoną, kminkiem, solą i pieprzem.
- Formuj długie, wąskie szaszłyki z mieszanki mięsnej i nabijaj na patyki do szaszłyków.
- Grilluj na średnim ogniu przez 10–15 minut, obracając co jakiś czas, aż mięso będzie dobrze upieczone.
- Podawaj z chlebem pita, jogurtem i sałatką.