Adana Kebab to pikantna, aromatyczna potrawa z mielonego mięsa, popularna w regionie Adany.

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut

KALORIE: 370 kcal/porcja

PORCJE: 4

Składniki:

  • 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
  • 1 mała czerwona papryka, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: odrobina ostrej papryki chili

 

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mięso z papryką, czosnkiem, papryką wędzoną, kminkiem, solą i pieprzem.
  2. Formuj długie, wąskie szaszłyki z mieszanki mięsnej i nabijaj na patyki do szaszłyków.
  3. Grilluj na średnim ogniu przez 10–15 minut, obracając co jakiś czas, aż mięso będzie dobrze upieczone.
  4. Podawaj z chlebem pita, jogurtem i sałatką.