hummus

Hummus to popularna przekąska i dodatek do potraw, idealny do chleba pita i warzyw.

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

KALORIE: 250-300 kcal/porcja

PORCJE: 4

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (około 400 g), odsączona i opłukana
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól do smaku
  • Woda (w razie potrzeby do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

 

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj ciecierzycę, tahini, czosnek i sok z cytryny w blenderze.
  2. Dodaj oliwę z oliwek i miksuj, aż masa będzie gładka. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody.
  3. Dopraw solą do smaku i podawaj z oliwą z oliwek na wierzchu oraz posypką z papryki.