baklava

Baklava to słynne ciasto filo z orzechami i miodem, popularne w Turcji i innych krajach Bliskiego Wschodu.

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 60 minut

KALORIE: 450 kcal/porcja

PORCJE: 12

Składniki:

  • 500 g ciasta filo
  • 300 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 200 g masła, roztopionego
  • 300 g cukru
  • 150 ml wody
  • 100 g miodu
  • sok z 1/2 cytryny

 

Przygotowanie:

  1. Posmaruj blachę masłem i połóż pierwszą warstwę ciasta filo. Smaruj ją roztopionym masłem i nakładaj kolejne warstwy, powtarzając tę czynność.
  2. Na środku warstw ciasta rozsyp równomiernie orzechy, a następnie kontynuuj układanie kolejnych warstw ciasta filo, każdą smarując masłem.
  3. Pokrój baklavę w romby lub kwadraty przed pieczeniem.
  4. Piecz w temperaturze 180°C przez 30–40 minut, aż wierzch będzie złoty.
  5. W międzyczasie przygotuj syrop z cukru, wody, miodu i soku z cytryny. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut.
  6. Gorącą baklavę polej syropem i zostaw do ostygnięcia. Podawaj, gdy nasączy się syropem.