
Baklava to słynne ciasto filo z orzechami i miodem, popularne w Turcji i innych krajach Bliskiego Wschodu.
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 60 minut
KALORIE: 450 kcal/porcja
PORCJE: 12
Składniki:
- 500 g ciasta filo
- 300 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
- 200 g masła, roztopionego
- 300 g cukru
- 150 ml wody
- 100 g miodu
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- Posmaruj blachę masłem i połóż pierwszą warstwę ciasta filo. Smaruj ją roztopionym masłem i nakładaj kolejne warstwy, powtarzając tę czynność.
- Na środku warstw ciasta rozsyp równomiernie orzechy, a następnie kontynuuj układanie kolejnych warstw ciasta filo, każdą smarując masłem.
- Pokrój baklavę w romby lub kwadraty przed pieczeniem.
- Piecz w temperaturze 180°C przez 30–40 minut, aż wierzch będzie złoty.
- W międzyczasie przygotuj syrop z cukru, wody, miodu i soku z cytryny. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut.
- Gorącą baklavę polej syropem i zostaw do ostygnięcia. Podawaj, gdy nasączy się syropem.