kofty
Kofty (Köfte), źródło: freepik.com

Tureckie kotleciki z mielonego mięsa, aromatyzowane przyprawami i ziołami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut

KALORIE: 300 kcal/porcja

PORCJE: 4 

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny lub jagnięciny
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 pęczka świeżej pietruszki, drobno posiekanej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż masa będzie jednolita.
  2. Formuj małe, podłużne kotleciki i smaż na patelni grillowej lub piecz w piekarniku, aż będą złociste.
  3. Podawaj z ryżem, sałatką i jogurtem.

Smacznego!