Ślady Jana Pawła II
  • Artykuły
  • Podróże z JP2
  • Kulinaria
  • Radio JP2
  • Podcasty
  • Kalendarium

Przepis na tradycyjną włoską Pasta alla Carbonara

Opublikowano: 19 listopad 2024
  • włochy
  • Pasta alla Carbonara
Carbonara
Pasta alla Carbonara, źródło: www.pexels.com

Przepis na tradycyjne włoskie danie - Pasta alla Carbonara

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut

KALORIE: 550 kcal/porcja

PORCJE: 4

Więcej…

Kofty (Köfte)

Opublikowano: 19 listopad 2024
  • Turcja
  • grudzień
  • kofty
kofty
Kofty (Köfte), źródło: freepik.com

Tureckie kotleciki z mielonego mięsa, aromatyzowane przyprawami i ziołami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut

KALORIE: 300 kcal/porcja

PORCJE: 4 

Więcej…

Baklava

Opublikowano: 19 listopad 2024
  • Turcja
  • grudzień
  • baklava
baklava
Baklava, źródło: pixabay.com

Baklava to słynne ciasto filo z orzechami i miodem, popularne w Turcji i innych krajach Bliskiego Wschodu.

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 60 minut

KALORIE: 450 kcal/porcja

PORCJE: 12

Więcej…

Hummus

Opublikowano: 19 listopad 2024
  • Turcja
  • grudzień
  • hummus
hummus
Hummus, źródło: pixabay.com

Hummus to popularna przekąska i dodatek do potraw, idealny do chleba pita i warzyw.

 CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

KALORIE: 250-300 kcal/porcja

PORCJE: 4

Więcej…

Adana kebab

Opublikowano: 18 listopad 2024
  • Turcja
  • grudzień
  • kebab
Adana kebab
Adana kebab, źródło: pexels.com

Adana Kebab to pikantna, aromatyczna potrawa z mielonego mięsa, popularna w regionie Adany.

 CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut

KALORIE: 370 kcal/porcja

PORCJE: 4

Więcej…

Radio JP2
Fundacja Ślady Jana Pawła II

Zaobserwuj nas: